I psykopatens klør?

I psykopatens klør

Hva kjennetegner en psykopat eller en med narsissistiske trekk? Bak en ofte sjarmerende fasade er psykopaten ute av stand til å se andre mennesker som individer i sin egen rett. Hun eller han ønsker kun å bruke og misbruke sine medmennesker for å tilfredsstille egne behov. De er ofte snille, hjelpsomme og omsorgsfulle i starten. Noe som igjen gir dårlig samvittighet når du får dårlige tanker om den du er sammen med. Det vil ofte gjøre at du begynner å angripe deg selv, å tro at det er deg det er noe galt med. En psykopat tretter deg så ut, bryter deg så langt ned at du ikke er i stand til å forlate vedkommende. Du ender opp med å tro at du ikke fortjener noe bedre, og forblir i forholdet.

Sykeliggjør sine nærmeste

– Mangelfull empati, dårlig selvinnsikt, ansvarsfraskrivelse og storhetstanker er typiske trekk hos en psykopat. En psykopat skylder alltid på partneren for problemer i forholdet og møter enhver diskusjon med det for øye å vinne den. De har ofte mange konflikter rundt seg og skylder ofte på andre. Han eller hun sykeliggjør sine nærmeste med kommentarer som: «Du burde vært innlagt» og «Det er du som er gal og vanskelig»

Sammenlignes med edderkopper

Ifølge boken «Ut av psykopatens grep» er det viktig å innse at en psykopat aldri kommer til å forandre seg. – Du kan aldri forandre et annet menneske, aller minst en psykopatisk person.

– Man sammenligner ofte psykopater med edderkopper som spinner ofrene inn i sine nett. Når de vel er fanget, fortærer de dem. Fordi de ikke har noe dypere emosjonelt ståsted i seg selv, er de avhengige av relasjoner hvor de kan suge motparten tomme. Man kan kalle dem eksistensielle vampyrer.

En hersketeknikk er en fremgangsmåte for å få makt over andre. Manipulasjon, som er et nært beslektet uttrykk, kjennetegnes spesielt ved at man er ute etter å påføre mennesker dårlig samvittighet, mindreverd, skyldfølelse og skam. Tilbakeholdelse av informasjon og løgner er med på å skape mistillit, og gjøre at den andre føler seg mindreverdig. Den som føler seg mindreverdig vil stadig prøve enda hardere, og prøver å endre seg for å tilfredstille psykopaten.

Typiske tegn:

1) Glatthet/overfladisk sjarm

2) Egosentrisitet/storhetsideer om egen verdi

3) Behov for impulser/lett for å kjede seg

4) Patologisk løgnaktighet/bedrageri

5) Bløffmakeri/manipulering

6) Manglende anger eller skyldfølelse

7) Manglende dybde av følelser

8) Ufølsomhet/mangel på empati

9) Snyltende livsstil

10) Oppfarende/dårlig kontroll av sinne/vold

11) Aktiv, seksuell adferd med flere partnere

Hersketeknikker
Det er et studium verd – og det er uhyre viktig å bli klar over – hvordan mennesker bevisst kan manipulere andre ved bruk av ulike hersketeknikker. Når vi er klar over det og har tenkt gjennom det, kan vi også planlegge en strategi for å møte disse tingene. Vi kan være forberedt, og vi kan raskt avsløre hva som skjer. Her er noen av de hersketeknikkene som ofte brukes, også av folk man burde forvente bedre av:

Ignorering. Å overse noen og være taus når de prøver å ta opp ting, er noe av det verste man kan gjøre mot noen. Da setter du deg høyt over den andre, og viser at det du sier er uinteressant. Man sørger for å nerverdige den andre så den føler seg mindreverdig og uviktig. Ofte vil offeret til en psykopat bare prøve hardere og hardere for at ting skal bli bra. I perioder hvor de senker kravene vil vi føle en opptur, og ha tro på at alt ordner seg. Ved å trette ut sine ofrer, klarer de til slutt ikke gjøre motstand, blir syk og tiltaktsløs, og vil mest sannsynlig forbli i forholdet.

Latterliggjøring. Hvis man er i en seriøs debatt, eller i en sammenheng hvor det ikke handler om humor og vennskapelig erting, er det å bli ledd av en veldig ugrei opplevelse. Gapskratting eller hånflir er barnslige, men svært giftige hersketeknikker. Målet er å få deg under kontroll; å få deg til å føle deg dum og liten, og å skremme deg til aldri mer å våge å si høyt det du nettopp har sagt.

Hoderysting. Dette er en annen taktikk som ofte brukes i debatter. I stedet for å lytte til det som blir sagt på en høflig og skikkelig måte, foregriper man begivenhetenes gang og sender en klar melding til den som snakker, om at «dette er dumt, dette er ikke verd å høre på; du bør heller sette deg og tie stille.» Eller himling med øynene som kan få deg til å føle deg dum.

Overkjøring. Noen mennesker er eksperter i å hindre andre fra å slippe til. Det kan skje ved at noen tar ordet i en debatt uten at det er hans eller hennes tur. Det kan skje ved at noen prater og prater så lenge og intenst at andre ikke slipper til. Eller det kan skje ved at noen bare hever stemmen og avbryter den som holder på å snakke, sånn at sistnevnte ikke slipper til med det han eller hun hadde på hjertet.

Utskjelling. Det er ganske utrolig hva folk kan komme seg til å si om og til andre. Negativt ladde ord, ofte fremført i lange serier og med stor intensitet, kan fungere som en svært effektiv hersketeknikk. Om unger sier til hverandre at «du er teit fordi du er dum fordi du er en idiot», så skjønner vi at dette ikke er saklig. Det er bare et uttrykk for at man er misfornøyd, og så bruker man det våpenet man har: alle de stygge og fæle ordene man har lært. Problemet oppstår når det er en stortingspolitiker eller en med universitetstittel som opptrer på den måten. Fordi det er så uventet, kan virkningen lett bli at man mister munn og mæle, blir paralysert og dermed overkjørt.

Hvordan komme seg bort fra en psykopat?
Det er vanlig at det ofte blir slutt i et slikt forhold, for så å ordne seg igjen etter kort tid. Det er en evig runddans av makt, hat og elskeforhold.
Du må forhindre vedkommende å ha makt over deg. Dette gjøres ved å flytte ut fra vedkommende, gjerne når psykopaten ikke er hjemme. Hold deg i skjul, unngå å la psykopaten få snakke med deg.
Få nytt tlf nr og bo på hemmelig adresse. Eventuelt, bytt jobb og flytt til et annet sted.
Mange psykopater gir opp når de skjønner at de har tapt og finner seg et nytt offer. Søk hjelp.
Gå i terapi å få bygd deg opp etterpå! Slike arr på sjelen kan sitte i i årevis.

Dette kan være redningen:

Her er 12 livsviktige råd til deg som er utsatt for vold:

1) Gi slipp på håpet om forandring: Du kan aldri redde psykopaten fra seg selv.

2) Bruk din kraft og styrke til egen fordel: Selv om det strider mot alle dine idealer, vær egoistisk.

3) Erkjenn sorgen og ambivalensen: Erkjenn at du vil miste noe som du også vil savne hos personen. Deretter kan du gi slipp.

4) Bryt mønstre: Du kan ikke gjerde inn og få slutt på overgriperens ondskap. Men du kan gjerde inn deg selv, for å kunne leve i godhet og kjærlighet til deg selv.

5) Er du kristen, legg Gud til side en stund: Det er ganske vanlig i religiøse miljøer at overgriperen opptrer i Guds navn.

6) Tro på ditt menneskeverd: Du har ingen plikt til å underkaste deg et annet menneskes regler og dom

7) Styrk deg fysisk og psykisk: Konsentrer deg om de sidene av deg som lider minst – og styrk dem.

8) Tenk deg ut av grepet: Har du ennå ikke mulighet til å fjerne deg fysisk, visualiser deg ut av grepet.

9) Bryt den jevnlige kontakten: Gjør det om nødvendig skrittvis.

10) Vær forberedt på krig: Overgriperen vil ikke risikere å miste både næringskilde og container på en og samme gang.

11) Velg riktig tidspunkt: Ikke forhast deg. For å gå inn i en krig for å komme ut av maktgrepet skal du være godt rustet.

12) Velg dine allierte: Og velg dem med omhu. Husk at overgripers strategi er splitt-og-hersk

Kontakt eventuelt krisesenter for kvinner og menn!

loveandhate_Cropped_289230b

2 kommentarer til “I psykopatens klør?

 1. Fortvilet

  Hvor eller til hvem i Vestfold, kan jeg henvende meg til for å få hjelp ( ref. siste linje i avsnittet «hvordan komme seg bort fra en psykopat»)

  Svar
  1. Lisbeth Solheim Innleggsforfatter

   Hei, anbefaler deg å ta kontakt med nærmeste krisesenter for rådgivning. De kan også hjelpe deg med beskyttelse om du trenger det.
   Livet er mye lettere alene enn sammen med en psykopat <3 Stå på! Lykke til.
   Lisbeth

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *