Hadde jeg vært sovnet den natta, hadde jeg vært død.

Lisbeth (44) overlevde da hun hoppet nesten ni meter fra brennende blokk. – Hadde jeg sovnet, hadde jeg nok sovnet inn.

Lisbeth Solheim (44) måtte hoppe 8,5 meter rett ned fra brennende blokkleilighet. Det ga henne én viktig lærdom.

Alle boliger skal normalt ha minst to rømningsveier, og du bør ha tenkt nøye gjennom hvordan du tryggest mulig kan redde deg ut – før du står der og ikke tør å hoppe vekk fra brannen.

– Hadde jeg ikke hatt et tau utenfor vinduet mitt så hadde jeg ikke turt å hoppe, men jeg har lært at det ikke er bra nok å bruke tau om du må rømme fra brennende bolig, sier hun til Nettavisen.

–Det er ingen som klarer å klatre ned et branntau med mindre man er en atlet. Et tau gir falsk trygghet, legger hun til.

– Hadde jeg sovnet, hadde jeg nok sovnet inn

Hun bodde i tredje etasje i en blokkleilighet i Ullensaker i Akershus, og det var frossent gress midt på bakken utenfor. Året var 2002, og hun hadde tenkt seg på tredje juledagsfest, men fikk en følelse av at hun måtte være hjemme.

– Jeg satte på en film istedet, men så sovnet jeg på sofaen fra klokka åtte til elleve den kvelden, og fikk derfor ikke sove om natta. Hadde jeg sovnet, så hadde jeg nok bare sovnet inn, sier hun.

Brannalarmen gikk nemlig ikke av i hennes leilighet. Klokka halv fire på natta hørte hun imidlertid piping fra naboens leilighet. Men det kunne likegodt vært en vekkerklokke. Hun åpnet vinduet og så ut, men gikk og la seg igjen.

– Da det begynte å knirke i gulvet mitt skjønte jeg at det var noe. Jeg spratt opp av senga og åpnet døra til soverommet. Kjøkkenet og gangen, som var rømningsveien, var fylt med røyk, forteller hun.

Hun begynte raskt å kle på seg, men ble svimmel.

– Jeg skjønte at jeg ikke hadde mye tid. Jeg tok med meg dyna og kastet den ut av stuevinduet. Jeg holdt pusten, fant branntauet og begynte å klatre.

Så falt hun. Solheim mistet grepet, og hadde ikke sjanse til å klare å klatre ned tauet – og spesielt ikke med en brukket finger.

 

– Nå dør jeg, tenkte jeg. 

Reddet naboenes liv

44-åringen, som den gangen var 27 år, var imidlertid heldig. Hun hadde klatret ut av vinduet med rumpa vendt ut mot omgivelsene, men landet på magen.

– Jeg kjente fallet på hele kroppen, og fikk litt kink i nakken. Jeg fikk sjokk da jeg kunne reise meg etterpå. Men det var måten jeg landet på som reddet meg, sier hun.

Solheim forklarer at det gikk mye verre med naboen – selv om hun bodde i andre etasje med kun fire meter ned.

– Dama som bodde i leiligheten som brant, en mor som bodde der med datteren sin, landet på beina og skadet derfor ryggen, sier hun.

Solheim fikk tullet rundt seg dyna, og halvnaken sprang hun bort til blokka og varslet naboene. Det reddet livene deres. Selv ble hun etter hvert kjørt til sykehuset, hvor hun tilbragte to dager på grunn av røykskader.

– Jeg var veldig heldig, sier hun.

Videoen under viser hvordan du kan rømme fra tredje etasje i en enebolig.

Sliter fortsatt

Selv om Solheim kom fra hoppet med livet i behold, og uten varige fysiske skader, har ikke livet i ettertid vært lett.

Etterhvert har hun fått en rekke plager – noen knyttet til hoppet og brannen, noen av helt andre grunner.

– Jeg fikk posttraumatisk stress, og så fikk jeg whiplash, ME, fibromyalgi, kyssesyke, svimmelhet og lavt stoffskifte, forteller hun.

Høsten og vinteren er spesielt ille, men heldigvis kan hun jobbe hjemmefra – og når hun vil – og sove så lenge hun trenger.

– Alle smertene i nakken og kroppen generelt blir verre når det er kaldt. Jeg bor derfor fire måneder i Bulgaria om sommeren, fordi varme hjelper, forklarer hun, som driver Solheim Event og Reiser AS.

Etter den traumatiske hendelsen har hun slitt med å føle seg trygg. Det tok omtrent ett år før hun fikk sove ordentlig.

– Det ble skummelt å sove, fordi jeg visste at jeg ikke hadde overlevd om jeg sov den natta det brant. Jeg hadde mareritt, kjente røyklykt selv om det ikke brant, og våknet ofte i panikk, forteller hun, og legger til at det gikk bedre etter hvert.

I dag er hun veldig opptatt av sikkerhet og rømningsveier, men frykter likevel ikke å sove flere etasjer over bakken når hun er på hotell – selv om hun ikke er glad i det.

Les også: Lisbeth hoppet 8,5 meter fra brennende blokk. Da fikk hun en idé

– Mer komplisert å rømme fra blokkleilighet

16 personer døde i brann første halvår i 2019, og i hele 2018 tok brann livet av 39 personer. Siden 1979 har over 80 prosent av alle omkomne i brann dødd i boligbrann.

Du tenker at det ikke gjelder deg. Men plutselig står du i det og vet ikke hvor du skal gjøre av deg. I 2018 rykket brannvesenet ut til 3.537 branner i private hjem, ifølge Direktoratet for samfunnssikkehet og beredskap.

Enten du bor i en enebolig eller rekkehus over flere etasjer, eller høyt oppe i en boligblokk, er det viktig å tenke på brannsikkerhet. Det er ikke bare å hoppe ut vinduet fra hverken 3. eller 13. etasje.

– Kjøper du leilighet som ligger høyt oppe, må du orientere deg om hvordan du kommer deg ut ved brann, sier Rolf Søtorp, direktør i Norsk brannvernforening til Nettavisen.

Styret i borettslaget eller sameier har et særlig ansvar for å orientere nye beboere, og brannvernforeningen anbefaler at det gjennomføres jevnlige brannøvelser.

– Normalt rømmer du selv, mens alternativ rømningsvei noen steder kan være at du reddes av brannvesenet, men det blir mer og mer sjelden, sier han, og legger til:

– Siden rømning fra blokkleiligheter som regel er mer komplisert sammenlignet med eneboliger, er det også større krav til varslingssystemer, rutiner, slokkesystemer, kontroll og vedlikehold.

Her er tre ting du bør vite for å komme helskinnet fra en brann:

1. Alle boenheter skal normalt ha minst to rømningsveier

Er det én ting som er veldig viktig for at du skal kunne overleve brann, er det at du har enkel tilgang til rømningsveier.

Det er flere typer rømningsveier som er godkjente. Det enkleste er jo hvis du kan komme deg ut på bakkeplan fra vindu eller inngangsdør, men har du flere etasjer i huset ditt eller bor i blokk, må du ha alternative rømningsveier, eller det må innføres særskilte tiltak.

– Det kan være gang og trapp ut, du kan hoppe fra vindu eller veranda, eller rømme ved å bruke stige. Det finnes også mer uvanlige rømningssystemer som redningsline, utfellbare stiger og redningsstrømper, sier han.

Fra blokkleiligheter finnes det flere andre godkjente rømningsmuligheter, som vi kommer tilbake til.

 2. Er det over fem meter ned så skal du ikke hoppe

I dag er det lov å hoppe ut fra vindu eller balkong, og bruke det som én rømningsvei, om det er under fem meter ned. Dette mener imidlertid Norsk brannvernforening er for høyt, og prøver å få ned denne grensen.

3. Røykvarslere må seriekobles og koblet til strømnettet

– Har du flere røykvarslere i boligen din, skal disse være seriekoblet i bygg oppført etter 2010. Det vil si at hvis én går av, så går alle av, forklarer Søtorp.

Hvis ikke dette er gjort i din bolig, oppfordrer han til at det prioriteres så snart som mulig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *