Har du misofoni? (lydsensitiv)

Sykdommen få vet om, eller tar på alvor.
Misofoni er en egen lidelse. Mange tror det er et personlighetstrekk. At det er noe man kan styre selv. Slik er det ikke.

Se for deg at:
Personen på bussen foran deg sitter og smeller med tyggisen eller slafser. Svigermor smatter når hun spiser. Pappa slurper i seg kaffen. Barna spiser potetgull med munnen åpen. Lyden av tenner i et eple, eller gulrot. Lyden som veldig mange gjør når de er ferdig å spise, eller hele dagen for den sagt skyld, fordi det er en uvane. Inngrodde uvaner hører man sjeldent selv. Dessuten plager det ikke deg at du smatter og står i. Men det kan plage andre rundt deg. Ekstremt mye og mer enn du forstår.

Du er på besøk hos noen, og musikken er høyt. Du er nesten som en hund med ekstremt god hørsel, og for deg er lyden mye høyere enn for andre. Du hører kun musikken og du kobler ut hva de andre snakker om. Du klarer ikke konsentrere deg og delta i samtalen. Adrenalinet fyrer seg opp og du føler deg stresset og utilpass. Eneste måten å holde ut dette er å be dem skru ned, eller forlate stedet. Som regler drar man, fordi man ikke ønsker være til bry for andre. For å slippe skille ut all denne adrenalinen så holder man seg mest for seg selv. Man blir utmattet av lyd, og gjerne dagen etter også. Denne lidelsen gjør at man unngår sosiale settinger mest mulig.

Jeg har flere ganger reist meg opp nesten midt under middagen og dratt hjem i fra store familieselskaper. Jeg takler ikke hele slekta på en gang. Å si i fra eller be dem ta en tannpirker når ikke inn. Det er glemt i neste sekund.

Så dere kan jo tenke dere hvordan det er å prøve og sove når man er lydsensitiv når noen snorker ved siden av deg? Jeg sover ikke i det hele tatt.

Har du misofoni fungerer ikke øret som normalt, og lydene overføres med ekstra styrke opp til hjernen. Dette skjer fordi det forekommer en feil i overføringen av lyd fra øret og opp til hjernen. Hjernen oppfatter dermed et sterkere lydsignal enn det egentlig er Før lyden når bevisstheten i hjernen, vil det komme automatiske reaksjoner – som for eksempel økt pust og puls. Det kommer også følelsesmessige negative reaksjoner. Her kan sinne, frustrasjon, uro og angst være vanlig. Dette er ikke reaksjoner som du kan styre, men innlærte reaksjoner som automatisk skjer i underbevisstheten din. Ditt instinkt vil være å ha tilgjengelig rømningsvei.


Dette er gjerne en tilstand som følger de som har kronisk utmattelsessyndrom, men også helt friske mennesker lider av sykdommen.

Her kan du se en film om hvordan misofoni utarter deg: Marthe sitter med øreklokker når familien spiser middag. Nå har hun startet behandling for misofoni: https://www.tv2.no/v/1445555/


BEHANDLING:
Det kan være verdt å prøve behandling, men det koster en formue. Du blir utsatt for lydene samtidig som du blir avledet og dette skal øke toleransen for lyd.

Audiografer og audiopedagoger er spesialister på hørsel og er klare for å hjelpe deg på vår hovedavdeling HØR Ullevål Stadion og på vår in-house avdeling HØR Frogner på Aleris Frogner. Ring oss på 23 89 87 15.

Elevated View Of Young Couple Lying In Bed Covering Their Ears With Pillow

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *